Göteborg som IT-stad

Söker man efter en webbyrå i Göteborg behöver man inte söka länge. Givetvis bör Sveriges andra stad till befolkning sett även ligga i framkant här jämfört med mindre städer i landet. Men det är inte alltid så givet. Det finns många andra länder där mindre städer specialiserat sig inom affärsområden och blivit smått unika center med sin framgångssaga. San Francisco är ”bara” USAs trettonde stad i storlek till befolkning sett, men ändå ligger världens teknikcentrum Silicon Valley till stor del just här.

Man kanske inte kan jämföra vad en webbyrå i Göteborg får för uppdrag jämfört med vilka utvecklingsprojekt som finansieras där borta i silikondalen, men man kan ändå konstatera att väldigt mycket av den utveckling inom IT som sker i Sverige, den sker just i Göteborg. Staden har blivit något av ett svenskt IT-centrum där många stora internationella framgångar nåtts. Små företag har sålts för miljardbelopp tack vare nya, innovativa lösningar som visat sig otroligt eftertraktade av användare och sedermera givetvis av världsledande företag. Några av dessa företag startade som just en liten webbyrå i Göteborg då internet var relativt ungt i gemen man och kvinnas vardagsrum eller på deras arbetsplats.

Gothenburg-Panorama

Panorama över centrala Göteborg [Wikipedia]

Industrier har kommit och gått i Göteborg. Från fiske till varvsindustri och bilar. Även om fisket består kan man inte påstå att det är multinationellt, industriellt och att det genererar tusentals jobb som några av de andra riktigt stora aktörerna ute i världen. Det är mer för lokal konsumtion. Varvsindustrin har för länge sedan blivit utkonkurrerad och tvingats lägga ner. Bilindustrin går på knäna och kan i princip försvinna när som helst.

Men Göteborgaren är en överlevare som utbildar sig väl och därför finns nya nischer och branscher att slå sig in på. Nya företag att etablera eller gamla att ändra inriktning för. Volvo har exempelvis en enorm IT-avdelning som visserligen beror till viss del på hur deras fordonsindustri går, men mycket har inget alls med den industrin att göra och med rätt ledarskap finns alla förutsättningar till att företaget kan växa än mer och visa framtida resultat vi idag kanske inte kan visualisera.

Göteborg har flera exempel på småföretagare och innovatörer som med en smart mjukvara lyckats bli miljonärer, till och med miljardärer vid försäljning av sin verksamhet. Vi har med all säkerhet inte sett den sista Göteborgaren bli rik inom IT.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 1 =