Olika låneformer ger olika lösningar

Att låna pengar idag är inte alls samma sak som att låna pengar för 20 år sedan. Då fanns det ett enda alternativ. Det var att gå till banken och ansöka om ett privatlån eller ett bolån. Andra alternativ på lån eller på lånegivare fanns inte. Utvecklingen har sedan dess gått extremt fort och utbudet av lån är extremt brett. Därmed kan man säga att lånebranschen har anpassat sig efter behov och efterfrågan. De vanligaste låneformerna är:

Bolån: Detta är det största lån som privatpersoner kan teckna i Sverige. Tack vare att boendet sätts som pant går det att få en mycket låg ränta. I okt 2015 gick det att få en boränta på knappt 2%. Men för att få ett bolån krävs det att man kan betala 15% av bostaden i kontantinsats. Detta är det inte alla som kan. En lösning är då att ta ett privatlån för att täcka den sista biten av lånet.

Privatlån: Ett privatlån är ett lån på några tusenlappar upp till 400.000kr. Utöver att summan skiljer sig mot bolånet så skiljer sig även dessa två gällande säkerhet. Här behövs ingen säkerhet för att få lånet. Detta förutsatt att låntagaren har den inkomst som långivaren kräver för att bevilja lånet. Hur mycket man får låna beror helt på den egna ekonomin gällande inkomst, andra lån, ev. betalningsanmärkningar m.m. Räntan på privatlån ligger på 5-20% per år.

Kreditkort: Är kreditkort ett lån? På ett sätt kan det mycket väl ses som en låneform. För det första kan man handla utan att behöva lägga ut några pengar. Dessa ska istället betalas när fakturan kommer för dessa inköp ca en månad senare. Därmed har man ”lånat” pengar helt räntefritt i en månad.

För det andra finns möjligheten att skjuta upp återbetalningen. Varje månad finns en minsta summa av skulden som måste betalas. Men den som vill kan sedan välja att skjuta upp resterande summa till nästkommande månader. Därmed blir det även ett slags lån. Under dessa månader får man däremot en ränta på det lånade (framskjutna) beloppet. Räntan på kreditkort är något varierande men ligger vanligtvis på 15-20%. Räntan är alltså högre än privatlån men samtidigt är låneformen betydligt mer flexibel.

Microlån: De allra minsta lånen brukar kallas för microlån. Det är lån på allt från någon enstaka hundralapp upp till ett par tusen. Dessa lån ska återbetalas inom en kort tid – vanligtvis inom en till tre månader. Räntan är inte sällan över 100% per år. Men med tanke på att de ska betalas inom en kortare period blir årsränta något missvisande.

Källa: www.forbrukslåninfo.no

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 − = 47