Tips på dopgåva

I Sverige finns en lång tradition av att döpa småbarn i en kyrklig ceremoni oavsett om familjen har en tro eller inte. Gästerna förväntas ge en dopgåva och traditionsenligt ska det vara en gåva som man sedan har kvar hela livet.

Det sista har däremot ändrats över tid och idag går det även att ge andra dopgåvor. Däremot finns vissa ”regler” att hålla sig till. Generellt kan man försöka hitta doppresent inom någon av dessa kategorier för att därmed följa traditionen:

Personlig – Personlig present förknippas ofta med en produkt med personens namn på. Dessa är visserligen personliga men för att det ska passa till doppresent bör man även lägga till dopdatum eller födelsedatum. En present som inte bara är personlig utan även tydligt knyts till ”ett nytt liv”.

Pengar – Det är relativt vanligt att ge pengar som barnet kan ta del av i äldre ålder. Att däremot bara lägga ett par hundralappar i ett kuvert blir för opersonligt. Då är det bättre att sätta in pengar på en fond, köpa guld eller aktier alternativt någon annan investering. Sparbössa är även mycket vanligt och varför inte en sparbössa där sparandet redan påbörjats.

Leksak – Kan man ge leksaker som doppresent? Både ja och nej. För att det ska passa bör det vara en rejäl leksak som kommer att hålla länge. Gärna något som barnet sedan kan spara när man vuxit upp och inte längre leker med den. Glöm spel, pussel och pyssel och satsa istället på något mer hållbart. Kanske en gunghäst i trä?

Avtryck – Senaste åren har ”avtryckstavlor” vuxit starkt i popularitet. Det är tavlor som visar ett avtryck från barnets fot eller hand. Eller varför inte hela familjens fötter? Det blir personligt, något som sparas länge och en tavla full med kärlek. Det svåra är att skapa dessa utan att någon anar något…

Bestick – Förr var det extremt vanligt att doppresenter var porslin eller silverbestick. Ett första steg till eget boende. Idag blir det allt mindre populärt. Men med ett tryck eller ristning i produkterna så blir de personliga och kan därmed bli betydligt mer uppskattade.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 − = 24