Spel för sällskapsskull

När det är kallt och blött ute är det betydligt trevligare att umgås inomhus. Playstation, datorspel och LAN-spel i all ära men de som vill umgås ”in real” plockar fram ett sällskapsspel och spenderar några timmar tillsammans. Vilket spel som passar bäst beror främst på vad man tycker om för spel samt vilken ålder det är på deltagarna.

I December brukar flera tidningar göra tester på sällskapsspel för att tipsa sina läsare om vad man ska köpa in till jullovet för att ta fram när släkten är samlad. Från den lista som presenterades i slutet av 2013 kommer här de med bäst resultat:

Blitz 2.0 4 av 5

De som kan sin världshistoria förknippar Blitz med tyskarnas sätt att kriga under Andra Världskriget (Blitz Krieg) men detta är allt annat är krig. Spelet är från 8 år och har en relativt enkel struktur. Vänd upp ett kort och försök memorera hur det såg ut. När det sedan vänds bort gäller det att snabbt ta åt sig rätt figur. Ett familjespel som går att spela från 8 år står det på förpackningen men testpanelen visade att det gick lika bra för familjens sexåring att vara med.

SportQuiz 4 av 5

Precis som namnet på spelet avslöjar så är detta en frågesport med sporttema. Över 2500 frågor presenteras i en bok vilket gör att det inte behövs någon spelplan. En liten speldosa är inbyggd i boken vilken kan visa om man svarar rätt eller fel. Fördelen är att spelet är lätt att ta med sig men samtidigt blir det lite ovanligt att spela ett spel helt utan kort, pjäser eller spelplan.

I Know + 4 av 5

Ett frågespel från 15 år med en liten tvist. Klarar du frågan på tre, två eller ett poäng? Eller inte alls? Här kan man samla poäng både genom att svara rätt och gissa på hur sina motståndare kommer att gissa. Dessutom kan de ju säga samma svar som dig om de sitter efter dig i turordningen. En knorr som gör spelet lite mer livfullt än ett vanligt frågespel. Samtidigt medför det en extra taktisk dimension än att bara svara på frågor.

Ticket To Ride 5 av 5

Det enda spel som fick fem plus i testet var Ticket To Ride. Ett spel som funnits några år på svenska marknaden men som ändå är nytt för många. En stor spelkarta läggs ut som illustrerar järnvägslinjer i Nord Amerika. Nu är det upp till spelarna att muta in järnvägsförbindelser för att på så vis få poäng. En del strategi krävs för att vinna och ju mer man spelar desto bättre förstår man spelets dynamik.