Isabellas tio knep för en lyckad blogg

Isabella Löwengrip är en av Sveriges genom tiderna största bloggare. Detta både om man ser till antalet följare och utmärkelser. Många har försökt förstå hur hon gjorde för att få så många tusen personer att dagligen följa hennes tankar på bloggen. Är det texten, personligheten eller rent av tur?

I ett inlägg från 2009, som fortfarande är precis lika aktuellt, ger hon i alla fall sina tio bästa råd till de som vill lyckas (med andra ord få många läsare) med sin blogg. Här presenteras punkterna – med kommentarer som tillägg.

Blogga

Namnet – Välj ett namn som många lätt kan komma ihåg. Är det svårt att komma ihåg eller svårt att stava till kommer onödigt många försvinna på vägen till bloggen.

Uppdatera – Det här är en punkt som jättemånga bloggare återkommer till. Vill man ha läsare måste även bloggen uppdateras regelbundet. Detta både med text och bild. Skapa en planering över vilka slags inlägg som bloggen ska ha, exempelvis Dagens träning, Dagens mat eller Dagens åsikt.

Nischa dig – Om du bloggar om mode så kommer du konkurrera med tusentals andra. Men om du bloggar om afrikanska jättesniglar är konkurrensen inte lika stor. Till stor sannolikhet inte läsarskaran heller. Men att vara nischad är viktigt. Då når man de som verkligen är intresserade.

Våga blanda upp nischen – Även om du skriver om jättesniglar så våga ta med något personligt inlägg ibland. Något som inte alls har med saken att göra men som visar lite mer av vem du är och vad du tänker.

Var aktuell – Koppla texter mot händelser och saker som sker i samhället. Länka till intressanta artiklar men ge din egen vinkel och eget perspektiv.

Registrera bloggen – Det finns ett flertal webbportaler där man kan anmäla sin blogg. Det gör att nya läsare lättare kan hitta den om sökfunktionen används på webbportalen. Många gånger har de även listor på mest besökta och mest populära bloggar. Genom att hamna där ökar trafiken ytterligare.

Samarbeta med andra bloggar – Bygg nätverk genom att ta kontakt med andra som bloggar om ungefärligt samma saker. Därmed skapas möjlighet att länka till varandra i de fall som innehållet på bloggen passar att länka till. Många av de som följer bloggare följer ett par stycken bloggar och man bör inte vara så rädd om sina följare att man aldrig länkar till någon annan blogg.

Tänk åsikterna – Du får ha vilka åsikter som helst – men skriv vad du kan stå för och som du kan acceptera att finns kvar på nätet för evigt. Här bör man alltså välja sina ord ibland.

Kommentera – Gå till andra bloggar och kommentera. Men se till att kommentaren verkligen tillför något. Allt för många skriver enbart ”kom och läs min blogg” vilket upplevs som spammigt. Man behöver inte ens nämna att man har en blogg utan bara länka i profilnamnet.

Hitta samarbeten utanför bloggvärlden – Kanske kan lokaltidningen göra ett reportage? Visa upp dig och försök få andra att intressera sig för bloggen.

Men framförallt – blogga för att det är kul! I annat fall kommer du snart att ge upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 − 36 =