Boka körkortsprov – Så går det till

Vägen till att få körkort brukar vara relativt lång. Det är en hel del praktiska och teoretiska kunskaper man ska ha innan provtillfällena bokas. Bokning sker enkelt via Trafikverkets webbplats där även ytterligare information finns kring provet och hur detta går till. Tips på hur teorin kan tränas in hittas även på körkortsprov.net

Plugga för körkortsprov vid datorn

Bokning och betalning

trafikverket.se kan provtillfällen bokas och bokas om både för körkortsprovet samt uppkörningen. Vid bokning kan betalningsmetoderna kort och faktura väljas. Väljs faktura kommer fakturan att skickas ut efter att provet helt är genomfört. Var uppmärksam på att dessa fakturor har 10 dagars förfallotid då en vanlig förfallotid annars har 30 dagar. ’

Eftersom det ibland är lång kö på vissa orter kan det vara lönsamt att boka körkortsprovet i en annan stad. Är man flexibel att åka en bit är det helt enkelt lättare att få tider. Detsamma gäller för uppkörningen. Generellt ger Trafikverket företräde till de som gör provet för första gången. De som gjort fyra prov och fortfarande inte fått godkänt har inget företräde alls och därmed svårare att få tider snabbt.

Bokning med tolk

I vissa fall får körkortsprovet genomföras med tolk. För att boka en av dessa tider behöver kontakt tas med Trafikverket via telefon. Totalt går det att genomföra kunskapsproven på 14 olika språk. Vilka språk som finns tillgängliga framgår på Transportstyrelsens hemsida.

Så bokas tider för körkortsprov

Inloggning för att boka tid för körkortsprov sker med en personlig kod eller med Bank-ID. Att söka och se vilka tider som är lediga kan ske utan att man loggar in men för att boka behöver alltså inloggning ske.

För att lätt hitta till provplatsen finns alltid en vägbeskrivning att ladda hem som guidar till rätt ställe. Det är extra fördelaktigt när bokning sker i en stad man inte bor i.

Yrkesförarprov

Ska bokning ske för körkortsprov till taxi, lokförare, trafiktillstånd eller yrkeskompetens kan även detta bokas via webbplatsen. Däremot sker det då via en ytterligare bokningstjänst som enbart är inriktade mot dessa körkortsprov. Inloggning sker på samma sätt men sedan klickar man på ”Boka yrkesförarprov”. Vid bokningstillfället anges då vilken inriktning på provet som önskas.

Kom ihåg fotograferingen!

Innan ett prov genomförs måste först fotografering ske hos Transportstyrelsen. Det gäller även om man har ett körkort sedan tidigare och vill komplettera med ytterligare behörigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

+ 10 = 18