Skotska kläder – Ovanliga namn

De flesta tänker nog på kilt när de tänker på skotska kläder. Ett plagg som de flesta vet hur det ser ut. Men inom det mode som tillhör kilten finns även tartan, Balmoral, Glengarry och sgian-dubh. Ord som inte är lika vanliga men som är lika viktiga för de som vill klä sig riktigt skotskt. Med en kilt kommer man visserligen långt – men inte hela vägen. Så vad står dessa mer ovanliga namn för?

Tartan – Vardagligt talat så kallas tartantyger för skotskrutiga tyger. Tyger som är uppbyggda av olika tjocka linjer som skär varandra både horisontellt och vertikalt. De vanligaste färgerna är grön, röd, svart och med vissa inslag av vitt. Det finns däremot lokala olikheter då bland annat den gröna färgen får mer eller mindre framtonad roll. Tartan är alltså enbart utseendet vilket gör att man kan köpa tartankjol, tartanscarf osv.

Balmoral – Detta är en av de mössor som passar till skotska kläder. Ser ut som en platt basker i skottens typiska färger och mönster. Dessutom är det en liten tofs mitt på toppen.

Glengarry – Den andra mössan i det skotska utbudet. En långsmal rund hatt med en ”dal” på mitten. På svenska går dessa under namnet kiltmössa ibland även om det är en grov förenkling av klädesplagget.

Sporran – När kilten ”uppfanns” var det inte några fickor på plagget. Det har det inte varit sedan dess och skulle nog ses som en allt för modernisering av plagget. Istället har man det man måste ha med sig i Sporran. En midjeväska eller pung som traditionellt bärs på framsidan av kilten.

Sgian-Dubh – En riktig skotsk utstyrsel ska ha en dolk eller mindre kniv. Från början hade dessa praktiska funktioner men idag är det mest till för snyggt. Man får däremot akta sig så man inte av vana tar med sig kniven när man går ut med kilten. Med Sveriges knivlag kan det annars bli en dyrköpt upplevelse.

 

kiltarloga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

− 2 = 6