Anlita städhjälp

Visst vore det trevligt att få extra städhjälp hemma för att lägga tiden på roligare saker än städning? Att anlita städhjälp i sin bostad har blivit alltmer populärt bland många i den stressiga vardagen, där du med jämna mellanrum kan få hjälp med sysslor som rör städning i vardagen. Läs mer i vår guide om vad du ska tänka på när du vill anlita städhjälp hemma och hur du kan hitta pålitlig städfirma.

Hemstädning Stockholm

Det kan vara rena djungeln att hitta ett städföretag som du kan lita på och som du vill ska hjälpa till med hemstädning. Stockholm är en av de städer som många anlitar städhjälp i, och där finns även ett stort utbud av företag som erbjuder denna typ av tjänst. Ett av dessa företag som rekommenderas för sin noggranna service och kompetens för hemstädning i Stockholm är Julias Städservice AB som har utbildade städerskor som hjälper till för ett rent och skinande hem. De är ISO-certifierade och har fått höga betyg på reco.se, där du kan hitta många recensioner och omdömen som användare och kunder har gett på mängder med företag. Söker du däremot inte hemstädning i Stockholm, utan på andra orter kan det vara värt att kolla in kunders recensioner i den stad du befinner dig i.

Vad ingår i hemstädning?

Såklart kan det variera vad som ingår i hemstädning och vilka rum du vill ha städhjälp med, men oftast kan du förvänta dig att företag erbjuder dessa typer av tjänster;

  • Dammtorkning
  • Rengöring av ytor ex. köksbänk, handfat, bord etc.
  • Dammsugning av golv och mattor
  • Våttorkning av golv
  • Avtorkning och rengöring av större ytor
  • Tömning av papperskorgar

Det är alltså bra om man inför hemstädningen plockar undan saker så de lätt kan komma runt och göra ovan uppgifter. Det finns dock vissa företag som uppmanar till att du inte ska behöva känna stressen av att plocka undan saker innan de kommer för uppdraget. Det är därmed bra att välja ett städföretag som passar ditt behov.

Att tänka på inför städning i hemmet

Det finns även andra saker du kan tänka på inför städning i hemmet och valet kring städföretag.

Hemstädning – Pris

Det som många undrar över är kostnaden för hemstädning i pris. Företag kan basera priset antingen på timpris, runt 170-250 kr /h, eller per kvadratmeter som kan börja från 50 kr/kvm. Jämför några företag och ta in offerter från flera olika så du vet att du får bästa priset för just ditt boende.

Ha städredskap hemma

Det kan variera mellan städföretag om de har med sig sina egna redskap, men det är vanligt att du behöver bistå med dammsugare, mopp och hink, städredskap och rengöringsmedel. Gör en inventering i hemmet för att se över vilka redskap du har hemma och fråga ditt städföretag vad de föredrar.

Hur mycket hjälp vill du ha?

Du kan komma överens med städföretaget med vilka tjänster du vill ha utförda och vad du värdesätter som en extra hjälp i den stressiga vardagen. Kanske vill du ha hjälp med att bädda sängen då och då, damma persienner och element eller vika tvätt? Fundera noga på vad det finns för sysslor som du själv skjuter på lite för ofta, och ta hjälp av städföretaget.

Välj städbolag med kollektivavtal

För att inte uppmuntra till dåliga arbetsvillkor ska du alltid välja städbolag med kollektivavtal. En städfirma med kollektivavtal har som uppmaning att vara ett rättvist städbolag som värnar om medarbetarna. De har rimliga arbetsvillkor - något som du borde du borde överväga vid ditt val av städbolag. Lika mycket som det finns bra städfirmor finns det tyvärr många som inte prioriterar sina medarbetares välmående och anlitar billig arbetskraft. Ett varningstecken ifall företaget inte har kollektivavtal kan vara att de har mycket lägre timpris än konkurrenter.

Kom överens och skriv avtal med städföretag

Det är viktigt att bägge parter kommer överens om vad som ska ingå i tjänsten som utförs i ditt hem. Dels vad som ska ingå i städningen, men även vilken garanti som finns om något skulle skadas eller gå sönder under uppdraget. Om det uppstår problem med städfirman, exempelvis att de inte är klara i tid, kan du läsa mer på Hallå Konsument. De har bra information vad du som konsument har för rättigheter och vad du ska göra ifall något händer. Där kan du även få vägledning i andra frågor inom inhyrning av tjänster.