Skotska kläder

De allra flesta tänker nog direkt på kilt när de hör skotska kläder. Det är ett viktigt klädesplagg, men endast en del av ämnet. Här går vi igenom allt du behöver veta och var du kan handla skotska kläder.

Skotsk kilt – Ursprung

Kiltens historia sträcker sig ända till 1500-talet, då det började bäras av män i de skotska högländerna. Det var först under 1800-talet plaggets började bäras runt om i hela Skottland. Namnet kilt betyder på skotska ”att kjola plagg runt kroppen”. Under 1600 och 1700-talet användes kilten som ett vardagsplagg, medan det idag mer är ett traditionellt plagg som används vid högtider och liknande.

Tartan tyg

Tartan är ett skotskrutigt ylletyg som används på högtidsdräkter i Skottland. Kiltar har i princip alltid någon form av tartan mönster, som varierar mellan olika regioner och klaner. Tyget var mycket populärt under 1800-talet.

Kilt mönster

Kilt mönster varierar mellan olika klaner och regioner. Men i princip alla mönster baseras på ett skotskt tyg med olika rutmönster, även kallat tartan. Idag finns det även moderna kiltar utan mönster.

Var kan du köpa skotska kläder

Även om du inte befinner dig i Skottland kan du köpa skotska kläder. Enklast är det att hitta online, där utbudet brukar vara stort. Du hittar där skotska kläder i flera olika mönster.

Hitta skotska kläder online

Scottish House

En svensk klädesbutik med skotska kläder. De har ett stort utbud online men har även en affär i centrala Stockholm. Företaget har varit verksamt sedan 90-talet och säljer förutom kläder även skotska produkter.

Scottish House

Blue Fox

Blue Fox är en klassisk butik som länge har funnits i Stockholm med som också har en webbutik. Du hittar flera olika modeller av kiltar i deras utbud, både klassiska och mer moderna.

Blue Fox

Zazzle

När du vill ha lite mer moderna kläder men med skotsk inspiration, exempelvis skotskt rutmönster är Zazzle ett bra val. En internationell klädbutik med webbshop även i Sverige. Både dam- och herrkläder.

Zazzle

Andra guider