Hyra ut båt

Idag är det många som vill testa på att ha båt, men alla är inte redo att äga en egen båt. Är du båtägare har du en möjlighet att hyra ut din båt och på så vis tjäna lite extra pengar samtidigt när du inte använder båten själv. En win-win för alla parter som gillar båtlivet helt enkelt.

5 tips på när du ska hyra ut båt privat

Om du ska hyra ut båt privat behöver tänka på en del saker. Det är viktigt att uthyrningen sker under kontrollerade former. Det är viktigt att både du som hyr ut båt och den som hyr är överens om vad som gäller. Nedan är fem punkter som är viktiga att tänka på som uthyrare när du kommer överens med de som ska hyra båten.

1

Privat bruk

Det är bra att specificera att du endast hyr ut båt för privatbruk. Det innebär att den som hyr inte kan anordna ett event eller ta betalt för passagerare exempelvis. Dessutom bör du tänka på att om du regelbundet hyr ut din båt kan det anses vara att bedriva ekonomisk verksamhet och därmed behöver du betala skatt. Vill du läsa mer om detta kan du göra det på Skatteverkets hemsida om momsreglerna vid båtuthyrning.

2

Uthyrningsperiod

Bestäm uthyrningsperiod. Du kan hyra ut båt för en hel säsong eller bara för någon eller några dagar. Ska du hyra ut dygnsvis kan du sätta ett timpris på uthyrningen, hyr du däremot ut under en längre period kan ni komma överens om en totalsumma.

3

Avtal för uthyrning

Se till att alltid skriva ett avtal för uthyrning när du ska hyra ut din båt. På så vis vet båda parter vad som gäller. Viktigt att båda parter får en egen kopia och signerar varandras kopia. Vill du ha inspiration till hur ett kontrakt kan se ut finns det en bra mall på Rentl.se som du kan ladda ner som PDF och fylla i själv.

4

Söksystem på båten

Det kan vara bra att ha ett söksystem på båten du hyr ut. På så vis kan du alltid ha koll på var båten befinner sig när du hyr ut till någon du inte känner så bra.

5

Besiktning

Gör en besiktning på båten tillsammans. På så sätt kommer ni överens vilket skick båten är i vid uthyrningen. Ta bilder för säkerhets skull ur olika vinklar på båten innan, då har du alltid rätten på din sida om den som hyr båten gör några skador.

Hyra ut – Båtförsäkring

En normal båtförsäkring tillåter oftast inte att du yrkesmässigt hyr ut båt. Försäkring täcker oftast inte när du ska hyra ut för privat bruk. Vill du hyra ut en båt och ta betalt för det behöver du vanligtvis teckna en särskild försäkring som täcker ändamålet. Hör med ditt försäkringsbolag om de finns tilläggsförsäkring som godkänner uthyrning.

Hyra ut båt – Skatteregler

Om du hyr ut din båt behöver du betala inkomstskatt på inkomsterna du gör från detta. Du deklarerar dina vinster till Skatteverket. Om uthyrningen är återkommande och med syftet att tjäna pengar behöver du vanligtvis skaffa eget företag. Under vissa omständigheter kan det även ses som hobbyverksamhet. Men inkomsterna ska alltid beskattas.

Hyra ut båtplats i andra hand

Det allra vanligaste är att du inte får hyra ut din båtplats i andra hand. Reglerna kan dock skilja sig mellan olika båtklubbar och hamnar och du måste därför kontrollera detta med just din hyresvärd. Tänk på att även här måste inkomster beskattas för att hyra ut båtplats i andra hand.

Övriga tips